Commade (3,710 pont) kérdezte 2018. Jún 27. Tudásbázis kategóriában

1 Válasz

Legjobb válasz

A NAV állásfoglalása szerint egy adott ügylethez csak egy eredeti számla tartozhat. Minden további számla az eredeti számla módosítása. Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

  1. Az eredeti számla kibocsátásra került, de módosítás szükséges. Az eddig sokak által követett módszer az volt, hogy érvénytelenítették az eredeti számlát, majd egy új számlát bocsátottak ki. Ebben az esetben két NAV által elfogadott módszer lehet:
  1. Csak a kérdéses tételek módosítása:

Kiadásra kerül egy módosító számla, amely az eredeti számlára hivatkozik és +/- előjelekkel tartalmazza a szükséges módosításokat. Előnye, hogy csak a szükséges tételeket tartalmazza. Hátránya, hogy csak a számlaelőzményekkel együtt értelmezhető. Egy sokadik módosításnál már nehezen követhető, hogy végül is mi lett kiszámlázva. Ezt a módszert a VINO és CEFRE rendszerek nem támogatják, mert módosító kísérőokmányok nem léteznek.

  1. Előzmények eltüntetése és új számla kiállítása:

Ebben az esetben minimum három számla készül. Van egy eredeti számla. Ezt követi egy módosító számla, amely az eredeti számlára hivatkozik, és negatív előjellel tartalmazza az eredeti számla tételeit. Ezen a ponton gyakorlatilag nem történt semmi. Végül kibocsátásra kerül a módosított számla. Nagyon fontos azonban, hogy ez a számla is csak az első eredeti számlára hivatkozhat! Előnye, hogy nem kell az előzményekkel foglalkozni. Hátránya lehet, hogy egy sok tételes számlát újra, még kétszer, ki kell nyomtatni.

  1. Az eredeti számla még nem került kibocsátásra, de módosítás szükséges. Ebben az esetben ki kell állítani egy érvénytelenítő számlát, amely az eredeti számlára hivatkozik, majd kibocsátható egy új eredeti számla, amely nem hivatkozik az előzményekre. (Ez nem lehet módosító számla, mert a vevő nem rendelkezik az eredeti számlával.)

Az új verziókban előjelhelyes módosító (érvénytelenítő) számlák kerülnek kibocsátásra.

A NAV jelenlegi álláspontja szerint az előleget beszámító számlák nem módosító számlái az eredeti előlegszámlának.

A visszáruk, göngyölegek kérdése (negatív számlák) a mai napig nem tisztázott. Akit érint, vegye fel a kapcsolatot a könyvelőjével! Számos üzleti logika és számlázási módszer elfogadható lehet, de ez nagyban függ a körülményektől. Ez ügyben nem kívánunk állást foglalni.

Commade (3,710 pont) válaszolta meg 2018. Jún 27.
24 kérdés
25 válasz
7 hozzászólás
18,988 felhasználó